Skip to main content

Vedtægter for Sportspsykologi Danmark

Tidligere Dansk Idrætspsykologisk Forum

§1 Stiftelse, navn og hjemsted

Disse vedtægter blev vedtaget 13.04.2023, og er en opdatering af foreningens oprindelige vedtægter, der blev vedtaget ved DIFOs stiftende generalforsamling i Idrættens Hus i Brøndby d. 21. marts 1992.

Foreningens navn var oprindeligt “Dansk Idrætspsykologisk Forum” (Foreningen). Dens hjemsted er den siddende formandens adresse. Fra og med d. 9. oktober 2024 har foreningen skiftet navn til “Sportspsykologi Danmark

§2 Formål

Foreningens formål er at være en samlende faktor indenfor idræts- og sportspsykologi i Danmark, hvor medlemmer uanset baggrund kan opnå viden, inspiration og sparring. Foreningen ser følgende opgaver som særligt vigtige

– at give inspiration og faglig støtte til idræts- og sportspsykologisk forskning, udviklingsarbejde, undervisning og praksis
– at fremme udveksling og formidling af idræts- og sportspsykologisk viden, dels ved afholdelse af møder og seminarer og dels ved deling af praktisk og teoretisk viden indenfor området f.eks. på sociale medier

– at skabe og formidle nye initiativer indenfor idræts- og sportspsykologien
– at fremme mulighederne for uddannelse og certificering indenfor det idræts- og sportspsykologiske område
– at repræsentere idræts- og sportspsykologien både nationalt og internationalt
– at udbrede kendskabet til idræts- og sportspsykologen til et bredere offentligt publikum
– at bidrage til udarbejdelse af etiske retningslinjer for idræts- og sportspsykologisk virksomhed – at drive det akademiske tidsskrift “Scandinavian Journal of Sport and Exercise Psychology

(SJSEP, se §20)

§3 Medlemskab

Alle med interesse for foreningens formål og opgaver, og som er fyldt 15 år, kan blive medlem, dette gælder både enkeltpersoner og foreninger, institutioner og organisationer.

Hvert fjerde år udpeges et æresmedlem af bestyrelsen og præsenteres på en ordinær generalforsamling. Dette kan være et tidligere bestyrelsesmedlem eller et medlem, der i sin tid i foreningen, har gjort et særligt stort eller anerkendelsesværdigt stykke arbejde for idræts- og sportspsykologien i Danmark.

§4 Indmeldelse

Indmeldelse sker via foreningens hjemmeside eller på mail til foreningens kasserer, hvorefter faktura på kontingent fremsendes. Et medlem tæller med som aktivt medlem og kan gøre brug af foreningens medlemsfordele, såfremt senest fremsendte faktura er betalt.

§5 Udmeldelse

Udmeldelse kan ske via mail til foreningens kasserer. Undlader et medlem at betale en fremsendt kontingentfaktura indenfor tidsfristen eller senest ved påmindelse, anses dette også som en udmeldelse. Dette (forhenværende) medlem kan således ikke længere benytte sig af medlemsfordele såsom gratis eller billigere deltagelse i inspirationsmøder, seminarer og lignende. Ligeledes vil adgang til SportspsykologiDanmark-materiale, der er forbeholdt medlemmer vil hellere ikke længere være tilgængelig for det pågældende medlem.

Det er muligt at melde sig ind igen, hvis man som medlem er blevet udmeldt enten aktivt eller ved manglende betaling. I den mellemliggende periode mellem udmeldelse og ny kontingentbetaling, kan medlemmet dog ikke gøre brug af medlemsfordele som nævnt ovenfor.

§6 Eksklusion

Et ordinært medlem kan udelukkes af foreningen på baggrund af manglende opfyldelse af de almindelige medlemsforpligtelser (herunder manglende betaling for deltagelse i allerede gennemførte arrangementer, respektløs opførsel overfor andre medlemmer, og modarbejdelse af foreningens formål m.m.), men kan optages igen hvis de igen opfylder betingelserne eller med samtykke fra generalforsamlingen med et kvalificeret flertal som beskrevet i §11.

Et medlem af bestyrelsen kan udelukkes af foreningen på baggrund af manglende opfyldelse af de almindelige pligter i den siddende bestyrelse såfremt 2/3 af bestyrelsen stemmer for udelukkelse. Et udelukket medlem af bestyrelsen kan genoptages som ordinært medlem i foreningen, såfremt denne opfylder de almindelige medlemsforpligtelser. Efterfølgende kan medlemmet genoptages i bestyrelsen, såfremt 2/3 af bestyrelsen stemmer for genoptagelse.

§7 Kontingent

Kontingent fastsættes hvert år på generalforsamlingen. Der kan ved samme lejlighed besluttes særlig kontingentsats for studerende og for foreningsmedlemskaber (gældende for foreninger, institutioner og organisationer). Der opkræves kontingent i første kvartal af hvert kalenderår, samt ved indmeldelse i løbet af året – ved tilmelding efter 1. juli, opkræves der kontingent i tredje kvartal.

§8 Ordinær generalforsamling

Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed i alle anliggender og udgøres af samtlige fremmødte medlemmer, der har betalt kontingent i det indeværende år. Gæster inviteret af bestyrelsen, samt indmeldte medlemmer, der endnu ikke har betalt kontingent, er velkomne, men har ikke stemmeret. Enhver lovligt indkaldt generalforsamling er beslutningsdygtig. Der kan stemmes ved fremmøde eller ved digitale afstemninger, som er varslet af bestyrelsen ved indkaldelsen.

§9 Tidspunkt og indkaldelse til ordinær generalforsamling

Ordinær generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af maj. Indkaldelse med angivelse af dagsorden skal finde sted med 4 ugers varsel via mail til alle indmeldte medlemmer. Forslag som ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling skal være indsendt skriftligt til bestyrelsen senest to uger før generalforsamlingens afholdelse. Er der indkommet forslag, fremsendes disse til medlemmerne sammen med endelig dagsorden og det reviderede regnskab og budget samt oversigt over medlemmer, der ønsker at stille op til bestyrelsen, senest en uge før generalforsamlingen.

§10 Generalforsamlingens dagsorden

Dagsorden for den ordinære generalforsamling skal som minimum indeholde følgende punkter:

1) Valg af dirigent og referent
2) Bestyrelsens beretning siden seneste ordinære generalforsamling
3) Gennemgang af regnskab siden seneste ordinære generalforsamling
4) Gennemgang af bestyrelsens budgetforslag for det kommende år til godkendelse 5) Fastsættelse af kontingent
6) Behandling af indkomne forslag
7) Valg af bestyrelsesmedlemmer
8) Valg af eventuelle suppleanter
9) Valg af formand og næstformand blandt de valgte bestyrelsesmedlemmer
10) Eventuelt

§11 Gennemførsel af generalforsamling

Generalforsamlingen ledes af en dirigent og føres til referat af en referent. Både dirigent og referent kan foreslås af bestyrelsen og vælges endeligt i starten af generalforsamlingen. Dirigenten må ikke være medlem af bestyrelsen.

Beslutninger træffes ved simpelt flertal, dog kræver vedtægtsændringer, eksklusionssager og beslutning om foreningens opløsning et kvalificeret flertal som beskrevet i §18 & 19. Dirigenten bestemmer afstemningsmetoden, dog skal det foregå skriftligt, såfremt fem eller flere medlemmer ønsker det. Der kan oprettes en digital afstemning, såfremt dirigenten finder det relevant, hvorved også betalende medlemmer, der ikke kan være fysisk til stede under afstemningen, også har mulighed for at stemme.

Referatet over generalforsamlingen, og skal godkendes og underskrives af dirigenten.

§12 Ekstraordinær generalforsamling

Bestyrelsen kan til enhver tid indkalde til ekstraordinær generalforsamling. Der skal ligeledes indkaldes til ekstraordinær generalforsamling, når mindst en femtedel af foreningens stemmeberettede medlemmer skriftligt fremsætter ønske herom med en angivelse af det emne, som ønskes behandlet på den ekstraordinære generalforsamling. I sidstnævnte tilfælde skal den ekstraordinære generalforsamling afholdes senest fire uger efter den skriftlige anmodning til bestyrelsen. Krav til indkaldelse, dagsorden og afstemninger er de samme som ved en ordinær generalforsamling.

§13 Valg til bestyrelsen

Bestyrelsen består af en formand, en næstformand og yderligere 7 medlemmer samt evt. én suppleant. Bestyrelsesmedlemmer vælges for tre år ad gangen på den ordinære generalforsamling ved simpelt flertal og en tredjedel (3 bestyrelsesmedlemmer) er således på valg til hver ordinær generalforsamling. Suppleanten er på valg hvert år. Der vælges i øvrigt en kasserer, som godt kan være et af bestyrelsesmedlemmerne.

Stemmeberettigede medlemmer af foreningen, som er fraværende til den ordinære generalforsamling, kan vælges til bestyrelsen, hvis der er givet skriftligt tilsagn om interesse i dette senest to uger før generalforsamlingens afholdelse. Når et foreningsmedlem stiller op til valg eller genvalg til bestyrelsen, skal der gives udsagn om, hvorvidt personen også ønsker at stille op som formand og/eller næstformand. Formand og næstformand vælges af foreningens

medlemmer blandt de valgte bestyrelsesmedlemmer ligeledes ved simpelt stemmeflertal. Genvalg af bestyrelsesmedlemmer, suppleanter og kasserer kan finde sted.

§14 Bestyrelsens arbejde

Bestyrelsen er foreningens daglige ledelse og repræsenterer foreningen i alle forhold. Bestyrelsen fastsætter selv sine arbejdsgange og forretningsorden, men er forpligtiget til at gøre dette i overensstemmelse med vedtægterne. Der tages referat af alle møder i bestyrelsen. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af dens medlemmer, heriblandt formand og/eller næstformand er til stede. Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende, og i formandens fravær indtræder næstformanden i dennes sted.

Der skal sidde minimum ét medlem fra bestyrelsen i det “board of editors” der, ellers uafhængigt af bestyrelsen, varetager foreningens tidsskrift (SJSEP, se §20) og kommunikation i relation til dette.

Bestyrelsen kan således også nedsætte andre udvalg til varetagelse af løbende eller enkeltstående opgaver, såsom studentergrupper og lignende, og bestyrelsesmedlemmer kan godt være en aktiv del af udvalgene.. Suppleanter og medlemmer af udvalg, der ikke er valgt ind i selve bestyrelsen, er ikke stemmeberettigede i bestyrelsen. Kassereren er ligeledes kun stemmeberettiget, hvis denne samtidig er valgt ind i bestyrelsen som egentligt bestyrelsesmedlem.

§15 Regnskab

Foreningens regnskabsår følger kalenderåret. Årsrapporten forelægges på den ordinære generalforsamling til godkendelse. Denne skal være forsynet med revisorens underskrift og være tilgængelig for medlemmerne sammen med den endelige dagsorden til den ordinære generalforsamling senest en uge før dennes afvikling jf. §9.

§16 Revision

En uvildig person med kendskab til revision skal hvert år senest en måned inden den ordinære generalforsamling gennemgå det samlede regnskab og godkende dette. Denne revisor har til enhver tid adgang til at efterse regnskab og bankbeholdninger.

§17 Tegning og hæftelse

Foreningen tegnes økonomisk af formanden. Ved store økonomiske udgifter (5.000kr eller mere) kræves dog underskrift af såvel formand som kasserer.

§18 Vedtægtsændringer

Vedtægtsændringer kan vedtages på en generalforsamling ved et kvalificeret flertal, forstået på den måde, at antallet af stemmer for ændringerne skal udgøre 2/3 af det samlede antal stemmeberettigede medlemmer. Såfremt der ikke opnåes kvalificeret flertal ved første stemmerunde, kan der indkaldes til ekstraordinær generalforsamling tidligst fire uger senere, hvor der i så fald blot kræves at halvdelen af foreningens stemmeberettigede medlemmer er til stede og at der er et simpelt flertal for at gennemføre ændringerne.

§19 Foreningens opløsning

Bestemmelse om foreningens opløsning kan kun ske på en ekstraordinær generalforsamling, der er indkaldt særligt med dette formål. For beslutningsdygtighed i dette tilfælde, kræves det at mindst halvdelen af foreningens stemmeberettigede medlemmer er til stede.

For at forslaget om opløsning af foreningen kan vedtages, kræves det at 3/4 af de afgivne stemmer er for forslaget. Opnås et sådan flertal på en ekstraordinær generalforsamling, der ikke er beslutningsdygtig pga. manglende fremmøde, indkaldes til en ny generalforsamling, hvor en beslutning om opløsning kan vedtages med ovennævnte stemmeflertal, uanset antallet af fremmødte stemmeberettigede medlemmer. Indkaldelse til en sådan endelig generalforsamling skal finde sted inden for seks måneder, dog tidligst efter fire uger.

På den opløsende generalforsamlingen skal det besluttes, hvordan foreningsformuen skal anvendes til fordel for dansk idrætspsykologisk forskning- og/eller udviklingsarbejde. I dette tilfælde er simpelt flertal tilstrækkeligt.

§20 Scandinavian Journal of Sport and Exercise Psychology (SJSEP)

SJSEP er et skandinavisk akademisk tidsskrift, der publicerer akademiske artikler på dansk, norsk, svensk og engelsk. SJSEP har sit eget uafhængige “board of editors” med medlemmer fra de skandinaviske lande og norden generelt. SJSEP har ret til selv at udpege disse “editors”, men gruppen skal inkludere mindst et siddende bestyrelsesmedlem fra Foreningen. Dette medlem skal deltage på månedlige SJSEP-møder.